10243 Parisian Restaurant apžvalga

Visad grožėjausi Expert kategorijos Lego rinkiniais ar tai būtu mašina, ar modular tipo pastatas. Bet tik grožėjausi… Ne man Jums pasakoti kokios yra tokių rinkinių kainos, kokios mūsų algos ir pan.. Bet žvelgiant iš kitos pusės, tai yra unikalūs rinkiniai, kurie vargu ar kada bus nukainuoti kiek oficialiose parduotuvėse, tiek prekybos tarpininkų gretose, tad tai gan reikšminga investicija, bet dabar ne apie tai…

1

Kaip ir anksčiau rinkinio apžvalgą pradėsiu nuo pagrindinės informacijos: rinkinio numeris bei pavadinimas – 10243/Parisian Restaurant, laidos metai – 2014, elementų skaičius – 2448, žmogelių kiekis – 5, bendras rinkinio svoris – 2610 gramai, dėžės išmatavimai – 580 x 375 x 100 mm, RMK – 149,99 €. Nepaisant to, kad rinkinys jau 3 metų senumo, kaina išlieka vis tokia pat, žinoma tinkle galima rasti ir pigiau, bet ar ilgam? Vis dėlto  reiktu paminėti, kad ne visi rinkiniai su metais ženkliai pabrangsta. Vienų rinkinių kainos staigiai išauga arba smunka, kitų – auga labai lėtai ir tolygiai, čia sunku nuspėti.

Bet apžvalgoje norėčiau atitolti nuo visų finansinių dalykų ir rinkinį vertinti emocijų lygmenyje. Nepaisant to, kad rinkinys savo serijoje nėra turtingiausias nei pagal figūrėlių skaičių, nei pagal elementų kiekį, man jis išliks mėgstamiausiu tarp visų modular serijos rinkinių ir man sunku paaiškinti kodėl. Lygtais ir nėra konkrečios priežasties, tiesiog pirmą kartą jį išvydus, o tai buvo jam vos dar pasirodžius (2013m.) – įsimylėjau į jo romantizmą, architektūros bruožus, smulkias detales, puošmenas, žmogelius..

2

Kaip ir anksčiau dėžės dizainas (maketavimas?) išlieka vis toks pat – priekyje vaizduojamas pilnas rinkinys, o gale pažymėti tam tikri fragmentai, funkcijos. Iš vienos pusės jau kaip ir įgriso matyti vis tą pačią rinkinio pristatymo schemą, bet iš kitos pusės žvelgiant geriausio arba net efektyviausio modelio reklamos būdo tiesiog neatrasta. Nors prisipažinsiu, labai pasiilgau dienų iš vaikystės, kai galinėje rinkinio dėžės pusėje buvo vaizduojami alternatyvūs modeliai, ir tai buvo tarsi iššūkis surinkti juos vien iš paveikslėlio.

3

O štai turinys vis kitoks 😀 Juokauju. Žinoma elementai yra skirtingi, kitaip ir būt negali, bet išlieka vis ta pati konstravimo schema – visi pokučiai sužymėti tam tikrais numeriais, kad palengvinti surinkimo eigą, nes kitu atveju neįsivaizduoju kiek ilgai tektu rinkti. Šiaip ir besinaudojant visomis “lengvatomis” kartais užtrunki kol surenki kažką panašaus.

4

Be elementų pakelių, dėžėje rasite 32×32 taškelių konstravimo padą, tamsiai pilką plokštelę, kuri netilpo į elementų pakelius ir  supakuotus instrukcijų bukletus – taip, jų yra daugiau nei įprasta. Kaip ir anksčiau, instrukcijų bukletai yra laisvai prieinami oficialioje Lego svetainėje – tad visad modelį galite surinkti virtualioje erdvėje. Beje – detalių sąrašą kartu su extra kaladėlėmis rasite BL duomenų bazėje.

5

O štai čia, jau matote pirmąjį restorano aukštą. Norint pamatyti visas smulkmenas paspauskite ant nuotraukos arba apsilankykite mūsų Flickr galerijos albume, kur yra talpinamos didesnės raiškos nuotraukos. Kaip ir daugelyje modular serijos pastatų, šis turi kiek viešai matomą fasado pusę, tiek ir vidinį kiemelį. Iš šonų pastatas nėra itin išvaizdus, nes daroma prielaida, kad prie jo bus pajungti kiti šio tipo pastatai – ar kada buvote pasidomėję kam reikalingi iš šonų kišantys sujungimai? Ir beje, jie visi yra fiksuotoje pozicijoje, bet kuriame modular tipo pastate – ir ne be priežasties.

6

Atskirai reiktų pamynėti virtuvės sekciją. Tokios virtuvės nerasite nei viename Lego rinkinyje. Toks detalumas ir taip viskas natūraliai dera. Bet žinot, tai buvo kantrybės išbandymas. Man labai patinka mozaikos, kiek ant grindų, tiek sieninės, bet kad jas surinkti… Ir geriausiai rinkti gerai iš pirmo karto, nes vėliau teks nulupinėti, o klaidos dažniausiai pastebimos gan vėlai. Šioje nuotraukoje dar nesimato pilno įrengimo, kai atsiras žalios spalvos sienos, bus tiesiog pasaką.

8

Kitoje aukšto pusėje randasi restorano salė. Čia lankytojai gali užsisakyti maisto ir gėrimų. Yra du vidaus ir keli lauko staliukai. Prie pagrindinio įėjimo driekiasi raudonas kilimas.

9

Man labai patinka priekinio fasado papuošimai: langų rėmų apipavidalinimas, gėlės ir grandinės, stogelis virš pagrindinio įėjimo ir virš lauko staliukų, sukabinti žibintai, augalai už suolelio, laiptų turėklai – visa tai negali nežavėti. Ir taip kiekviename modular serijos pastate. Kitaip sakant – visas grožis slypi detalėse.

11

O kiemelyje tuo tarpu irgi daugėja skirtingų elementų, kurie taipogi papuošia pastatą. Dažniausiai vidiniai kiemai Lego mieste yra paslėpti, bet labai smalsūs žiūrovai/lankytojai gali pastebėti tam tikrus paslėptus elementus ir tam atvejui jie irgi yra puošiami. Čia yra vijoklinis augalas, šiukšlių dėžė ir konteineris, lietaus nuotekų vamzdis bei smulkus kiemo gyventojas – pilkoji žiurkė. Beje, jei pastebėjote vidiniame pastato interjere atsirado tamsiai mėlynos užuolaidos, jos priduoda šarmo kiek vidaus aplinkai tiek žiūrint ir iš išorės.

14

Šičia jus matote antro aukšto terasą, kurioje bazuojasi romantikos ištroškusiems skirti du staliukai, su pakabintais gėlių vazonais ir jaukiu apšvietimu. Taip pat nuošalėje stovi baristos staliukas. Visas terasos perimetras aptvertas turėklais/tvoromis.

15

Antras aukštas ne ką prastesnis už pirmąjį. Akį traukia kiek išorės tiek vidaus apipavidalinimas. Langų rėmai dėl tam tikrų elementų atrodo dalinai išsikišę iš sienų ribų, taip pat romantizmo priduoda baltosios langų arkos bei faktūrinė sienų apdaila. Kaip matote per vidurį yra įsikūręs mažytis balkonas, o už jo stiklinių durų randasi jauki studija su sienoje paslėpta lova.

17

 Iš kiemo pusės matome terasos tęsinį laiptų pavidale. Laiptai mus nuves į trečiąjį aukštą, kur gyvena meninės sielos žmogutis, bet apie tai šiek tiek vėliau. Prie studijos durų pakabintas mažas šviestuvas, o turėklai apsaugo žmogelius per visą laiptų ilgį. Taip pat dešiniajame kampe pastebimas mažytis balkonas su vaizdu į kiemą. O iš kairės pusės galite pastebėti kamino lauko dalį.

20

Geriausiai studijos interjeras matosi iš viršaus. Kairėje pusėje galite pastebėti nedidelę virtuvėlę, mažą staliuką bei kėdę. Per vidurį priešais balkono duris randasi lova, kurią galima sulankstyti į sieną – taip laimėsime daugiau erdvės. O iš dešinės randasi patogus fotelis bei židinys.

24

Trečiame aukšte randasi menininko dirbtuvė. Ši pastato dalis man labiausiai patinka. Čia randasi ir maža krosnelė, molbertas, paveikslai bei tapybos įrankiai. Kadangi paskutinis aukštas yra mansardinio tipo, stogas yra lenktas ir dalinai atsiveria – tad atsiveria ir žaidimo galimybės. Priekinė šio aukšto dalis yra puikiai papuošta įvairiausiais elementais, kurie visam pastatui priduoda romantizmo šarmą – apie tai kalba ir senovinio tipo langai, tuo pačiu užsimindami, kad tai yra ir restoranas.

29

Šitaip atrodo pilnai surinktas Paryžiaus restoranas. Prie įėjimo galite pastebėti menių, o virš – “Chez Albert Restaurant” iškabą. Beje, šiame rinkinyje nebuvo panaudota nei vieno lipduko, visi paveikslėliai ant plokštelių yra atspausdinti (print). Bet šiaip manyčiau kitaip ir būt negali, vis dėl to tai aukšto lygio rinkinys. Daugiau rinkinio nuotraukų rasite mūsų Flickr albume.

m0

Rinkinyje yra 5 figūrėlės ir 1 motoroleris. Kiekvieną žmogelį atskirai neaprašinėsiu – visas smulkmenas pamatysite ir patys užsukę į nuotraukų galeriją. Bet ar numanot kas juos visus vienija? Taip, tai klasikinis veidelis, ir tai ne išskirtinis rinkinys. Kiekvieno modular tipo rinkinio žmogeliai turi klasikinius veidelius. Dėl kokios priežasties taip padaryta – neaišku. Turiu vieną mintį, bet tai yra tik mano spėliojimai – galbūt TLG kompanija nenorėjo daryti išskirtinių figūrėlių, dėl kurių kaip žinote ir kyla kainos, lygiai taip pat, kaip ir dėl retesnių elementų. Taip pat iš minios nesiskiria ir motoroleris – tokį pat galite rasti daugelyje rinkinių, šiek tiek retesni yra kitų spalvų. Šiam kartui tiek, dėkui už dėmesį ir iki kitų naujienų.