2000418 Workshop Kit

Kuo daugiau sąsajų su edukacija turiu, tuo labiau akis traukia mokomieji Lego rinkiniai. Pradedant nuo Wedo papildymų, baigiant panašiais pokučiais.  Kartais gali pasirodyti, kad tai yra atsitiktinių elementų parinktis, bet žvelgiant iš kitos pusės tai gan apgalvotas detalių rinkinys, kurio dėka vaikai gali konstruoti įvairiausius mechanizmus. Tik deja tokio pobūdžio rinkinius sunku surasti. Bet apžvalgos pabaigoje atskleisiu paslaptį ir papasakosiu kur galima surasti ir kitus Lego Educational rinkinius. O dabar šiek tiek informacijos apie rinkinį: rinkinio numeris bei pavadinimas – 2000418 / Workshop Kit for Simple Machines, laidos metai – 2012, elementų kiekis – 43, žmogelių skaičius – 2, bendras rinkinio svoris – 43 g, RMK ~ 4 €. Kadangi įprastuose kataloguose šių rinkinių tikrai neatrasime, nustatyti tikslią mažmeninę kainą irgi negalime, tad remiamės BrickSet pateikta informacija. BL svetainėje kainos prasideda nuo ~ 8 €, tad išvis nieko neaišku.

1

Šiaip Lego Educational rinkiniai visad buvo brangesni. Jeigu lyginti pagal elementų kiekį su paprastu rinkiniu (City, StarWars ir pn.) tai pirmasis visad bus ženkliai brangesnis. Kodėl taip yra? Neaišku, mes galime tik spėlioti. Bet kiek teko dirbti su panašiais rinkiniais, elementų parinktis visad džiugindavo savo universalumu. Kaip pavyzdį paimkime Wedo 2.0, nes turiu šiokios patirties dirbdamas su šiuo rinkiniu – detalės gan įvairios, tačiau galimybės begalinės.

Daug žinoma priklauso ir nuo vartotojo užsispyrimo – kiek laiko jis galės skirti naujiems modeliams sukurti naudojant vis tuos pačius elementus. Šiame rinkinyje beje instrukcijų nėra – tad visus modelius teks išgalvoti patiems. Mano manymu tai puikus startas kurti kažką savito, pagal savo vaizduotę. Kiek teko girdėti iš pažįstamų tėvelių ir pačiam stebėti vaikus būreliuose, dauguma jų geba surinkti rinkinį / modelį pagal instrukcijas, tačiau retam puikiai sekasi ir be jų.

4

Ką gi galime sukurti naudojant vien šiuos elementus? Pirma gali pasirodyti – kad nieko doro, nesišaipau, mane irgi buvo aplankiusios tokios mintys. Bet šiek tiek padėliojus elementus, sugebėjau sukonstruoti kelis modelius kurie turi kiek lavinančiąją paskirtį tiek ir pramoginę. Tiesiog reikia skirti šiek tiek laiko šiam darbui ir tikiu – jums irgi viskas pavyks. Elementų išties nėra daug, taip pat jie nėra reti – juos visad galime įsigyti atskirai, kažkaip papildyti detalių bei spalvų įvairovę. Analizuojant elementus galime nuspręsti, kad tai labiau į Technic orientuotas rinkinys: svirtys, dantračiai, skylėtos plokštelės.

6

Štai jums pirmas pavyzdys. Sukant rankeną vienoje pusėje, greičiau sukasi svirtis kitoje pusėje. Čia yra sukonstruota greitinančioji pavara: didelis krumpliaratis liečiasi su mažuoju, ant tos pačios ašies yra sumontuotas didesnis dantratis kuris judina mažąjį dantratį, galiausiai turime dvigubai pagreitintą besisukančią svirtį.

9

Taip pat pavyko sukurti ir mini karuselę. Šiek tiek palaužiau galvą, bet vis dėl to išsisukau naudojant vien rinkinio elementus. Dirbant su vaikais galima pridėti norimų elementų, juk niekas nedraudžia palengvinti jiems užduotį. Man tiesiog buvo iššūkis sukurti kiek galima daugiau skirtingų modelių naudojant tik rinkinio elementus. Visus kol kas surinktus modelius galite rasti mūsų Flickr galerijoje.

10

Rinkinyje taipogi turime ir dvi figūrėles. Nieko įspūdingo iš žmogelių nesitikėjau, vis dėl to tai yra mokamasis rinkinys ir dažniausiai figūrėlės yra antriniame plane. Liemens elementų papuošimas kaip matote yra gan paprastas – detaliau žiūrėkite mūsų galerijoje arba nuspaudę ant nuotraukos. Kojų elementai ko ne pigiausi, vienodos spalvos. Veideliai kiek berniukui, tiek mergaitei yra identiški ir skirtingi galvos aksesuarai. Bet primenu –  į juos dėmesio neakcentuojame.

Iš esmės rinkinys yra neblogas, už tą kainą, kurią teko įsigyti šį rinkinį jis tikrai yra neblogas. Vietoje žmogelių galima buvo pridėti kelis papildomus krumpliaračius, jie bent labiau praverstu 🙂 Turint omeny, kad rinkinys rekomenduojamas vaikams nuo 7 metų, tokį rinkinį labiau patarčiau pradedantiesiems Technic fanams. Čia galima bus išmokti pagrindinius mechanikos veiksmus, susipažinti su dėliojimo ypatybėmis, pažinti šiek tiek kitokius elementus. Dabar klausimas, kur visą tai galima įsigyti? Anksčiau visus retesnius rinkinius pirkau daugeliui gerai žinomam tinklapyje BrickLink, prikabinu tikslią nuorodą. Šiek tiek vėliau sau atradau Lego Educational atstovus Lietuvoje – apsilankę Simpo svetainėje galite rasti daugybę populiariausių Lego Educational rinkinių lyginant su anksčiau minėta BrickLink svetaine gan palankiomis kainomis. O dabar kai kuriuos šios tematikos rinkinius galime aptikti ir Senukų e-parduotuvėje. Tad pasirinkimas tikrai nemenkas. Viskas priklauso nuo to, ko jums reikia ir kiek galite išleisti 🙂