71042 Silent Mary apžvalga

Tiesą pasakius nesitikėjau, kad bus išleista filmo Karibų Piratai naujoji dalis. Man tai buvo maloni staigmena, kadangi esu šios franšizės gerbėjas. Taip pat esu neabejingas piratų tematikai ir Lego kategorijoje. O antroji naujiena mane tiesiog pribloškė. Anksčiau nei filmas, pasirodė naujasis šios visatos piratų laivas žinoma iš mūsų visų pamėgtų kaladėlių. Jūsų dėmesiui pristatau daug mačiusią – Silent Mary. Šis burlaivis vos vos primena ankstesnius šios serijos  laivus, nes… kaip čia pasakius – liko tik griaučiai…

dsc03369

Kai tik sklido gandai apie busimą laivą, nei nenutuokiau, kad laivas bus būtent toks. Iš laivo mažai kas liko – dugnas praskilęs visiškai, būrės panašios į skarmalus, denis visur išsidėvėjęs iki skylių ir laivo įgula primena vaiduoklius. Laukiu nesulaukiu filmo premjeros. O dabar metas susipažinti su rinkiniu iš arčiau, pradėsiu nuo pagrindinės informacijos: rinkinio numeris bei pavadinimas – 71042/Silent Mary, laidos metai – 2017, elementų skaičius – 2258, žmogelių kiekis – 8, taip pat yra pora naujų ryklių, bendras rinkinio svoris – 2800 gramai, dėžės matmenys – 580 x 480 x 90 cm, RMK – 239,99 €. Rinkinys prekyboje pasirodė dar balandžio 1 dieną ir jau kai kurį laiką jį galima įsigyti Lietuvos Lego parduotuvėse – ši naujiena mane irgi maloniai nustebino, nes anksčiau galima buvo tik pasvajoti.

Šiai apžvalgai rinkinį buvome pasiskolinę iš oficialios Lego parduotuvės esančios Vilniuje. Nesu tikras dėl kitų miestų, bet sostinės parduotuvėje šis rinkinys yra paviešintas ekspozicijoje, tad besilankant Akropolyje užsukit pasigrožėti šia pabaisa – lavas atrodo įspūdingai. Ir jei niekad nesižavėjote Karibų Piratų pasauliu, labai tikėtina, kad pradėsite.

dsc03369b

Kaip ir visad, dėžės priekyje yra pavaizduotas pagrindinis modelis visu gražumu, o iš kitos mes galime matyti tam tikras rinkinio funkcijas, kurios puikiai tiks žaidimams arba derės prie išgalvotų scenų. Labiausiai patiko, kad šis laivas gali keisti savo formą. Jo apatinė dalis išsiskleidžia ir iš jos išplaukia du nugaišę rykliai. Šios figūros yra šių metų naujiena – niekur daugiau tokių nerasite, bent jau iki šiol.  Taip pat laivas gali būti išlenktas ties nosimi. Prikėlus priekinę dalį, laivas tampa panašus į puolančią pabaisą – itin gerai sugalvota kiek konstrukcija, tiek modelio dizainas.

dsc03532

Kadangi rinkinį jau gavome surinktą, visas konstravimo ypatybes praleidome, tad pasidalinti šia patirtimi deja negalime. Bet pavarčius rinkinio instrukciją su visomis smulkmenomis susipažinti galite patys. Kaip ir anksčiau, instrukcijos yra prieinamos oficialioje Lego duomenų bazėje. Bet vis dėl to norėtųsi porą žodžių pasakyti ir apie bukletą. Taip, kadangi rinkinys yra ganėtinai didelis, tai ir instrukcijų knygelė neatsilieka.

dsc03529

Ją sudaro 264 puslapiai ir 446 dėliojimo žingsniai – pripažinkit, tikrai nemenkai. Be viso to instrukcijoje yra tam tikras veikėjų aprašas su šalia pavaizduotais filmo herojais. Taip pat yra paties laivo paveikslėlis. Kiek pamenu, ankstesniuose piratų rinkiniuose buvo pridedamas plakatas, šiame gi tikrinant BL pateiktą elementų sąrašą tokios pramogos nėra. Ot buvo laikai – šiek tiek jų pasigendu.

dsc03483

Atėjo laikas išvysti šį milžiną. Primenu, kad didesnės raiškos nuotraukas rasite mūsų Flickr galerijoje arba nuspaudę nuotrauką. Iš šios sumažintos viso detalumo tikrai nepamatysi, bet galima pasigrožėti bendru vaizdu. Matant tiek patrankų, galima tik įsivaizduoti koks grėsmingas buvo šis laivais. Bet nepaisant viso savo galingumo jį buvo paglemžusi jūra.

dsc03471

Ant denio neliko gyvos vietos – visas suskilinėjęs. Tokiu paviršiumi gali vaikščioti tik vaiduokliai. Ir tai, tie kurie plaukia virš grindų. Iš nuotraukos galite matyti dviejų laivo dalių sujungimą bei nuvirtusio stiebo funkciją. Beje, patrankos šiek tiek skiriasi nuo tų, kurias pratę matyt – jos yra tiesiog papuošimas ir nepritaikytos sviedinių šaudymui.

dsc03480

Iš pirmo žvilgsnio laivas gali pasirodyti skurdus. Bet kuo daugiau į jį žiūri, tuo labiau jis pradeda patikti, nes pastebi įvairiausias smulkmenas, kurios be abejo priduoda šiam burlaiviui tam tikro šarmo. Man asmeniškai labai patiko spalvų paletės parinktis. Auksinės detalės priduoda šiam laivui šiokios tokios prabangos. O samanų spalvos elementai nusako kiek ilgai šis laivas prabuvo dugne. Taip pat detalių išdėstymas puikiai perduoda jo stovio supratimą – šis laivas daug ką matė, bet vis dar kryptingai juda ties savo tikslų.

dsc03475

Kuo toliau, tuo labiau pastebiu rinkinių konstrukcijų tobulėjimą. Anksčiau lyginant oficialų rinkinį su neoficialių modelių rinkčiausi antrą – nes jis būdavo ir kokybiškesnis pagal savo konstrukciją, ir smagesnis pagal išvaizdą, ką jau kalbėti apie funkcijas. Dabar gi būtu sunku apsispręsti ir išrinkti geriausią, nes tobulėja kiek modelių išvaizda, tiek ir dėliojimo būdas. Vis dažniau modeliuose pastebiu snot’o (studs not on top) techniką. Taip pat akį džiugina išvaizdą – čia jau nei pridėsi, nei atimsi. Tobulėjimas akivaizdus ir tai yra gerai.

dsc03477

Taip pat patinka dėmesys smulkmenoms. Kadangi pats konstruoju įvairaus pobūdžio bei mastelio modelius, žinau, kad visas grožis smulkmenose – iš jų susideda bendras vaizdas. Pridėsi kaladėlę ne toje vietoje, ne tuo kampu ir viskas – modelį jau kažkas darko, o tu nesupranti kame reikalas. Viskas susidėlioja iš gabalėlių. Šičia gi viskas atrodo tobula. Gal būt tik pridėčiau kokią atramą besilankstančiam stiebui, nes kažkaip nesaugiai jis atrodo, o su laiku susidėvėjus detalėms jis pradės automatiškai linkti žemyn, ir tiesiog nesilaikys. Tai tikriausiai vienintelis šio rinkinio trukumas nepaisant prapuvusių burių.

dsc03470

Dėl savo apatinės dalies šis laivas gali kažkam nepatikti, nes jis nepritampa nusistovėjusiam standartui, kai lavas tvirtai stovi ant bet kurio paviršiaus. Šiam gi reikia lygaus bei tvirto pagrindo, nes jau tokia šio laivo konstrukcija. Laikosi jis ant trijų stovų, prie jų jungiasi visa laivo bazė ir be abejo sugaišę rykliai. Taip pat nėra nei kapitono kajutės, nei kokios kitos vidinės patalpos – visas veiksmas vyksta denyje. Žinoma tai šiek tiek sumenkina žaidimo galimybes, bet reiktu atminti – šis laivas turi kitokia paskirtį.

1

Ir galiausiai rinkinio žmogeliai. Kaip minėjau, rinkinyje yra 8 veikėjai. Šis penketukas yra Silent Mary įgula kartu su kapitonu Salazar bei laivo simboliu, kuris tvirtinamas prie priekinio laivo stiebo. Pirmą syk kai išvydau nuotraukas su šiomis figūrėlėmis, pamaniau, jog nuotraukos su išblukimo efektu. O pasirodo toks jau žmogelių spalvinimas – juodai baltas. Tik leitenantas Lesaro šiek tiek margesnis. Žmogeliai kaip ir pridera vaiduokliams yra pusiau skaidrūs, kažkas net neteko kojų. Apsiginklavę juodais kardais, šluotomis bei senoviniais pistoletais.

16

Kitoje komandoje mes sutiksime kapitoną Jack Sparrow, Karina bei Henry – paskutiniai du yra naujieji filmo veikėjai, apie kuriuos nyčnieko nežinau. Bet atsiranda kitas klausimas – kur pasidėjo visi kiti sagos herojai, koks buvo jų likimas? Manau į visus šiuos klausimus rasime atsakimus pasižiūrėję šią naujieną. Teigiami veikėjai irgi nepėsti. Apsiginklavę kardais bei irklais. Taip pat Jack’as turi savo (arba ne savo) magiškąjį kompasą ir butelį su Juoduoju Perlu. O ką gi rankose laiko Karina? Matyt tai stebuklingoji knyga arba koks eilinis žemėlapis.

32

Ir žinoma ryklys. Šis į nugaišusią pabaisą panašus padaras yra pagamintas pagal anksčiau leistų ryklių pagrindą. Jo žiaunose gali sutilpti visas žmogelis, didžioji patranka arba daugybė smulkių kaladėlių. Man asmeniškai šios pabaisos laibai patiko ir kada nors tikrai porą įsigysiu – tik pažiūrėkite į sudraskytą uodegą.

Šiaip rinkinys pilnas staigmenų. Ganėtinai įdomi konstrukcija, puiki figūrėlių parinktis, papildomi aksesuarai, valtis, rykliai – visa tai puikaus žaidimo pradžia. Taip pat tai neblogas elementų donoras,.. nors ne, geriau šis modelis atrodys ekspozicijoje, o dar geriau greta kitų serijos laivų.