Classic Space X-Wing

Sveiki fanai, draugai, kolegos. Pagaliau atėjo metas, kai jūsų dėmesiui vietoje rinkinių apžvalgos pristatysime savo sukurtų modelių aprašimus. Ir tikriausiai pradėsime nuo senolių, kurie nebepirmą kartą pasirodo mūsų ekspozicijose ir kuriuos taip gaila išardyti. Taigi, pirmoji apžvalga atitenka Tomo sukurtam X-Wing Spaceship! Spaceship! modeliui. Tikri fanai tikriausiai pagaus sąsają, bet vis dėl to paaiškinsime šio modelio pavadinimą – tai yra dviejų visatų arba modelių mišrinimas. Čia pamatysite kiek Star Wars X-Wing erdvėlaivio motyvus, tiek  ir The Lego Movie Benny’s Spaceship! elementus.

1

Iš esmės tai yra subendrintas dviejų modelių kūrinys. Žinoma neapsiėjo ir be kūrėjo fantazijos. Dažnai modeliai renkami paprasta seka – išberi šiek tiek kaladėlių, kažką pradedi konstruoti ir kai modelis įgauną tam tikrą vaizdą, tu apsisprendi kas tai galėtu būti. Žinoma tam tikros replikos arba panašaus pobūdžio modeliai kuriami šiek tiek kitokiu principu – tu iš karto suplanuoji kas tai bus, kokių spalvų bei formų. Tad jau nuo pat modelio pagrindo sieki tikslą – sukurti kitų žmonių atpažįstamą modelį.

Kodėl X-Wing ir kodėl Spaceship! Spaceship! Spaceship!? – klausėme Tomo. O pasirodo viskas paprasta. Tomas yra didelis fantastikos ir tame tarpe Star Wars gerbėjas. Jam taip pat artima Lego Classic Space visata. Visa tai turėjo tam tikros įtakos. Be to buvo noras sukurti kažkokį įspūdingą modelį panaudojus 70816 rinkinio detales ir pritaikyti busimą erdvėlaivį bičiuliams iš 80’s – kalbama apie šio naikintuvo pilotus. Jeigu pamenate, Benny (pilotas) Lego filme buvo vadinamas kaip vyrukas iš aštuoniasdešimtųjų.

2

Nuo ko gi viskas prasidėjo? Buvo kažkoks iššūkis, ar tiesiog noras sukurti kažką neįprasto? – klausėme autoriaus. Šiaip buvo noras sukurti tokį modelį, kuriuo grožėčiausi ne tik aš ar kiti suaugę fanai, bet kad ir būtu atpažįstamas eilinių kaladėlių entuziastų. Taip pat norėjosi sukurti išskirtinį modelį. Kadangi daug laiko praleidžiu tinkle bežiūrėdamas kitų afolų darbus, ne kartą teko matyti panašaus mišrinimo kūrinius, ir buvau pamanęs, o kodėl gi ir man nepabandžius. Taip pat tai buvo ir iššūkis, nes iki šiol tai buvo mano antrasis kryžiavimo / facelifting modelis. Neturiu tame didelės patirties, bet toks užsiėmimas man visai patinka – turiu planuose dar kelis panašius projektus.

3

Kas buvo sunkiausia kuriant šį erdvėlaivį? Su kokiais sunkumais susidūrėte? Šiaip esu System kaladėlių fanas, tad sudėtingiausia buvo konstruoti Technic dalis ir kalbu ne apie paprastą detalių panaudojimą, o apie mechanizuotus erdvėlaivio junginius – jų gali nesimatyti, bet jie yra. Kadangi šiame modelyje panaudota 10240 rinkinio bazė, ne viskas buvo taip tragiška – turėjau kur pasižiūrėti, bet konstravimo eigai trukdė elementų trukumas. Reikėjo arba laukti užsakytų elementų, arba sugalvoti kaip juos pakeisti. Sugalvoti yra paprasta – tu matai kokią funkciją tie elementai atlieka, susirandi detales kurios galėtu daryti tą patį, bet sunku yra jas pritaikyti smarkiai nenutolus nuo reikiamų modelio matmenų. Kaip ten bebūtu – tai yra naudinga patirtis.

4

Modeliui pasirinkta X-wing Starfighter bazė turi išsiskleidžiamus sparnus. Tokia sparnų pozicija reiškia, kad naikintuvas ruošiasi atakai – tai galėjome matyti Star Wars filmuose. Fanų modeliuose dažnai pastebimas reiškinys kai erdvėlaivių arba lėktuvų turbinas atstoja ratų elementai – iš esmės keista alternatyva, bet atrodo visai neblogai. Sparnams išsiskleisti naudojamas erdvėlaivio viduje esantis mechanizmas. Pasukus vidurinį ratą sparnai išsiskleidžia, pasukus į kitą pusę – susijungia. Studijuojant originalaus rinkinio instrukciją atrodo viskas paprasta, bet ar taip yra ir realybėje galime tik spėlioti.

5

Remiantis autoriaus duomenimis modelis yra 56 cm ilgio ir 61 cm pločio – ganėtinai didelis erdvėlaivis. Įdomu kiek detalių buvo sunaudota tokiam milžinui? Tiesą pasakius nežinau. Manau apytiksliai kiek buvo sunaudota originaliam 10240 rinkiniui, gal būt šiek tiek daugiau arba mažiau, sunku pasakyti, kai neskaičiuoji. Bet ateity planuoju daryti šio erdvėlaivio video instrukciją, tuomet ir galėsiu pasakyti tikslius skaičius. O kaip tokius milžinus gabenate į ekspozicijas? Paprastai mūsų modeliai yra specifiškai sukonstruoti, su mintimi, kad juos reikės kažkur vežtis. Dėl patogumo modeliai turi lengvai dalintis į smulkesnes dalys, kitaip tariant ardytis, bet konstruojant šį erdvėlaivį apie tai nepagalvojau. Žinoma jis yra ardomas į tam tikras dalis, bet tai užtrunka kiek ilgiau, nei norėtųsi. Vis dėl to tai komplikuotas modelis.

6

Kas jums kaip kūrėjui labiausiai patinka savo modelyje? Visų pirma džiaugiuosi, kad mano užmanymas pavyko, sukonstravau būtent tai, ko norėjau. Yra žinoma minčių kaip galima būtu jį papuošti, kažką pridurti, bet čia smulkmenos.  Patinka kiek vizualinė, tiek ir techniška dalys. Taip pat patinka, kad pagaliau suradau šio erdvėlaivio trečiąjį pilotą. Jeigu padidinti nuotraukas, tai už pagrindinės pilotų kabinos galima pastebėti tam tikrą siaurą angą – paprastai joje tupi Uni Kitty su kosminiu apsiaustu, dar kitaip vardijama kaip Astro Kitty. Ir žinoma – labai džiaugiuosi, kad turiu klasikinio kosmoso erdvėlaivį. Šiam kartui tiek, didesnės raiškos šio modelio nuotraukas rasite Tomo Flickr albume. Tikimės ši naujoji rubrika jums patiko ir atsisveikiname iki kitų apžvalgų.