60193 Arctic Air Transport

Kai pasirodo naujo pusmečio rinkiniai, noriai nenoriai užmeti akį į atnaujintą parduotuvių asortimentą. Vieni rinkiniai patinka daugiau, kiti mažiau, o būna kad žvilgsnis sustoja ir tu supranti, kad šio rinkinio tau tiesiog reikia. Galbūt akį patraukė išskirtinės figūrėlės, galbūt tam tikri elementai, kurių rinkinyje yra nemažai, galbūt tam tikros spalvos būsimiems modeliams, o kartais tiesiog nori pasipildyti savo gyvūnų kolekciją. Kaip suprantate šiam rinkiniui atitinka paskutinis iš aukščiau išvardintų punktas. Kadangi gyvūnai antrinėje rinkoje kainuoja nepigiai, kartais paimti visą rinkinį labiau apsimoka.

1Užtat prie gyvūno turėsime ir saują kaladėlių bei keletą žmogelių. Pagrindinė rinkinio informacija: rinkinio numeris bei pavadinimas – 60193 / Arctic Air Transport, laidos metai – 2018, elementų skaičius – 268, žmogelių kiekis – 2, bendras rinkinio svoris – 579 g, dėžutės išmatavimai – 282 x 262 x 76 mm, RMK – 29.99 €. Šiek tiek brangoka, sutiksiu, bet nepamirškim – nemažą kainos dalį sudaro gyvūno retumas. Duomenų bazėje kol kas trūksta informacijos, bet šis priešistorinis žinduolis (kardadantis tigras) pasitaiko dar viename 60196 rinkinyje, kurio beje kol kas neteko pastebėti pardavime, bet įrašau jį į norimų rinkinių (wishlist) sąrašą. Kartais visai prasminga tokį sąrašą pasipildyti.

Rinkinys nėra tobulas, yra tam tikrų trūkumų orlaivio konstrukcijoje, bent jau mano akimis. Nėra taip, kad modelis nesandarus ar yra kokių konstravimo, sukibimo spragų, tiesiog užkliuvo vienas dalykas, kurį paminėsiu šiek tiek vėliau. Kaip ir anksčiau apžvelkime rinkinio dėžę. Metų metais apipavidalinimas nesikeičia, priekinėje dėžutės pusėje matome tam tikrą sceną, kurią vaikai žaisdami gali atkurti – ekspedicijos metu buvo atrastas seniai išnykusio gyvūno pėdsakai, o tiksliau pats gyvūnas užšaldytas ledo luite. Narsūs komandos nariai bando šį radinį gabenti į bazę. Žinoma bazės kol kas šiame rinkinyje trūksta, bet vaikų fantazija laki, jie tikrai kažką sumąstys.

2

Kitoje dėžės pusėje pavaizduoti tam tikri veiksmai. Orlaivis (ar tai lėktuvas, ar vis dėl to sraigtasparnis) turi kroviniams gabenti pritaikytą gervę, kurios pagalba gali užkabinti krovinį ir skraidinti į bet kurį pasaulio tašką. Taip pat turi net 4 sraigtus, kurie gali suktis vienu metu nekliudydami vienas kito. Be orlaivio rinkinyje yra maža mašinėlė, čia tikriausiai yra žvalgas. Ir žinoma pagrindinis šio rinkinio veikėjas – kardadantis tigras užšalęs ledų luite.

4

Šitaip atrodo pilnai surinktas rinkinys. Visą tai mes matėme ir dėžutės paveikslėliuose, tačiau dabar galime viską kruopščiau apžiūrėti bei pačiupinėti 🙂 Daugiau nuotraukų galite rasti mūsų Flickr galerijoje, taip pat dėl didesnės raiškos galėsite pastebėti jums rūpimas smulkmenas. Kaip pastebite, mano surinktas tebūnie lėktuvas nėra toks spalvingas, kaip pavaizduota ant dėžės – vaizdas atitiktu jei suklijuočiau lipdukus.

7

Šiek tiek informacijos apie orlaivį. Kaip jau minėjau, turiu tam tikrų nusiskundimų. Pirmiausiai dėl išvaizdos – kaip ir ankstesnėje Arctic laidoje, spalvų gama susideda iš oranžinės, tamsiai mėlynos, pilkų atspalvių ir kai kur žydros spalvos. Čia kaip ir gerai viskas, dera prie senesnių modelių. Tačiau modelis atrodo gan prastai be lipdukų, kurių beje yra 11. Jie žinoma ganėtinai padailina modelį, tačiau norint šiuos elementus naudoti kituose medeliuose, išmintinga juos išlaikyti pradinėje būsenoje, t.y. be lipdukų. Taip pat krito į akis tam tikros orlaivio funkcijos, tiksliau būtu išsireikšti – jų nebuvimas. Priekinėje orlaivio dalyje randasi kabina, tačiau visą kitą erdvę užima gervės mechanizmas. Nėra jis toks didelis, neišsigąskite, tiesiog laivo gale yra daug nepanaudotos erdvės – čia galima būtu surengti kokius galinius vartus, pro kur galima būtu pakrauti laivą. Taip pat būtu smagu, jei orlaivio sraigtu pozicija kistu, t.y. jų laikikliai pasisuktu 90 laipsnių į priekį ir tuomet galima būtu šį orlaivį vadinti lėktuvu. Bet tuomet kistu konstrukcija, padaugėtu naudojamų elementų kiekis, pakiltu kaina ir t.t. ir pan.. 🙂

8

Iš šios nuotraukos matosi piloto kabina. Priekinis dangtelis lengvai nusiima, pilotas orlaivį valdo kompiuterio pagalba – čia panaudotas 4551168 elementas su spausdintiniu paveikslėlių. Už piloto nugaros vos matosi gervės mechanizmas, kuris yra valdomas ant stogo išvestu krumpliaračiu. O visa likusi erdvė yra tuščia. Taip pat nuotraukoje pavaizdavau pasuktą priekinę nusileidimo šakę – dar viena, iš karto nepastebima orlaivio funkcija, ant kurios tvirtinamos slidės. Kadangi šis lėktuvas nusileidžia ant sniego, ratai čia mažiausiai tinka.

9

Šitaip atrodo mažasis žvalgo mašinukas. Ant priekinio elemento galite pastebėti laidos logotipą, ir taip, tai nėra lipdukas. Modelis gan paprastos konstrukcijos, tačiau atrodo visai neblogai. Spalvų gama taip pat išlaikyta. Gale galite pastebėti tam tikrus žvalgo įrankius, jie yra tvirtinami pritaikytų jiems čiuptuvų pagalba.

11Susipažinkite su rinkinio veikėjais. Šie tyrinėtojai neturi vardų, bet niekas nedraudžia jų jiems skirti. Čia turime merginą lakūnę ir vaikiną žvalgą. Abiejų figūrėlių kostiumai yra labai spalvingi ir detalizuoti. Veideliai yra vienpusiai.

14

O šičia mūsų laukia gauruotasis priešistorinis draugas. Ledo luitas yra 4 taškelių pločio, tačiau tigras ko puikiausiai sutelpa. Dėl tam tikrų elementų gyvūnas išlieka stacionarus – pro galą jam trukdo iškristi į galinę leteną įsirėmusi 2×1 nuokalnė, o priekyje judesius blokuoja skaidraus ledo elementas. Viršuje galime pastebėti gervės tvirtinimo elementą.

17

Kas sakė, kad laukinius gyvūnus sunku prisijaukinti? Tereikia draugiškai su jais bendrauti ir kartais pašerti skanumynais. Pati tigro figūra yra pagaminta iš skirtingo nuo žmogelių plastiko, bent jau taip atrodo iš blizgesio ir lietimo. Kaklas bei galinių letenų modulis yra judinami, tad galėsite parinkti norimą gyvūno poziciją jūsų sukurtoje scenoje.

19

Šiame rinkinyje rasite du instrukcijų bukletus. Vienas skirtas orlaiviui surinkti, kitas – mašinėlei bei ledo luitui. Kaip ir visad, virtualios instrukcijos yra pasiekiamos oficialioje Lego svetainėje. Taip pat galite užmesti akį ir į elementų sąrašą, gal pavyks panašų modelį surinkti iš turimų elementų.

Iš esmės rinkinys nėra blogas. Negaliu pasakyti, kad esu labai sužavėtas, bet tam tikri dalykai man tikrai patiko… tikriausiai nutuokiate apie ką aš kalbu 🙂 Žaidimo galimybės yra gan siauros – gyvūno išvadavimas, luito gabenimas svetur, tikčiojantis pavojus leduose ir panašiai. Įvairovės kur kas padaugėja, jei kombinuoti su kitais turimais rinkiniais. Konstrukcijos nėra sudėtingos, tad vaikai greitai susidėlios. Ar įmanomos kokios kitos, alternatyvios konstrukcijos? Tikriausiai taip, asmeniškai nesu bandęs, bet neabejotinai vaikai šį klausimą greitai išspręs 🙂