6038 Wolfpack Renegades

Kadaise vienas pažįstamas buvo padovanojęs man vieno rinkinio dėžutę. Šiais laikais toks dosnumo protrūkis gali pasirodyti juokingas, bet taip nėra. Rinkinys buvo išleistas dar tolimais 1992 metais, o dėžutės būklė buvo stebėtinai gera, tad tokiai dovanai galima buvo ir pavydėti. Vis ruošiausi įsigyti šiam rinkiniui detalių – dabar gi tai vieni juokai, o kaina kiekvienais metais vis augo. Pagaliau susidorojau su dvejonėmis ir šio rinkinio apžvalga dalinuosi su jumis.

1

Bet pradžiai šiek tiek informacijos apie rinkinį: rinkinio numeris bei pavadinimas – 6038 / Wolfpack Renegades, laidos metai – 1992, elementų skaičius – 87, žmogelių kiekis – 2, bendras rinkinio svoris – 115 g, dėžutės išmatavimai – 190 x 95 x 45 mm, RMK – 8,00 $. Rekomenduojama mažmeninė kaina paimta iš BrickSet duomenų bazės ir tai yra tų laikų numatytoji kaina. Šiais laikais panašūs rinkiniai labiau priskiriami kolekcininkams ir jų kaina yra atitinkama. Už naują teks suploti apie 90 €, naudoto kaina svyruoja nuo 8 iki 50 €, priklausomai nuo komplektacijos bei stovio.

Mano gi tikslas buvo surasti dėžutei gyventojus, ką iš esmės ir pavyko padaryti. Tik ne viskas klostėsi sklandžiai bei laimingai, apie savo patirtį šiek tiek vėliau, o dabar užmeskime akį į galinę dėžutės pusę. Čia mūsų laukia staigmena iš vaikystės laikų – ar pamenate papildomų modelių atvaizdus?

2

Labai pasiilgstu tų laikų, kai galinėje dėžutės pusėje buvo vaizduojami alternatyvūs rinkinio modeliai. Paprastai šiems modeliams nebuvo jokių instrukcijų, tai buvo tarsi išbandymas – ar pavyks sudėlioti modelį vien iš paveikslėlio. Prisipažinsiu – retai kažką surinkdavau, trukdavo kiek žinių, tiek patirties. Dabar tokios užduotys vienas malonumas. Jei neklystu, didesniuose rinkiniuose galima buvo rasti šiek tiek daugiau papildomų modelių atvaizdų.

6

Instrukcijų bukletas tais laikais atrodė šiek tiek kitaip nei dabartiniai. Taip pat reiktu pažymėti ir jų sudėtingumą. Palyginus su senesniu standartu, dabartinės instrukcijos yra labai išsamios, jose sunku susipainioti ir tuo labiau suklysti, bet žinoma visko pasitaiko. Kadangi rinkinys yra gerokai pasenęs, oficialioje Lego instrukcijų svetainėje bukleto nepavyko surasti, tačiau nenusiminkit, yra daugelis ir kitų naudingų duomenų bazių, kad ir Peeron – čia rasite ne tik senų rinkinių instrukcijas bet ir kitokią naudingą informaciją.

7

Dabar pažvelkime į patį rinkinį – atrodo gan neblogai, ką? Bet ne viskas taip paprasta. Perkant naudotus rinkinius net ir BrickLink svetainėje atsitinka nemalonių dalykų. Remiantis pardavėjo pateikta informacija apie rinkinį buvau įsitikinęs, kad liksiu patenkintas savo pirkiniu. Tačiau rinkinio elementai buvo gerokai padėvėti, be to truko nemažai detalių, apie ką pardavėjas net neužsiminė, už tai buvo nubaustas mano neigiamu atsiliepimu. Nuotraukoje modelis yra surinktas iš mano kolekcijoje atrastų elementų, pasisekė tik tai, kad žmogeliai buvo geros būklės. Pateiktoje nuotraukoje taip pat yra užslėpta klaida, kurios irgi neiškarto pastebėjau, ar galėsite ją surasti? Šiek tiek jums pagelbėsiu – tai ne skydas. Skydo deja irgi nebuvo, nei nupirktame rinkinyje, nei mano kolekcijoje.

9

Porą žodžių apie žmogelius. Pasirodo, žmogeliai nėra itin unikalūs. Žmogelį su juodom kelnėm galima surasti dvejuose rinkiniuose, kitas gi pasitaiko net keturiuose rinkiniuose, bet dauguma jų priklauso Wolfpack serijai ir visi jie yra 1992 metų gamybos. Tad šie du vyrukai visai neblogai išsilaikė. Anksčiau visi epochos žmogeliai dėvėjo plastikinius apsiaustus, nes medžiaginių tais laikais dar negamino. Iš vienos pusės tai privalumas – ilgaamžiškumas, iš kitos pusės keistenybė – atrodo ganėtinai nepaprastai. Išsamesnes žmogelių bei viso rinkinio nuotraukas kaip ir visad rasite mūsų Flickr galerijoje. Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį į kelnių spalvotumą. Gali pasirodyti, kad kelnių elementas sudarytas iš atsitiktinai parinktų elementų, bet po teisybei anksčiau tokias kelnes “dėvėjo” dauguma tuometinių figūrėlių.

17

Metas susipažinti ir su kitais rinkinio modeliais. Prieš akis turint vien paveikslėlį retai gaunasi surinkti vaizduojamą modelį, bet klaidų nedaro tas, kas nieko nedaro. Po kelių bandymų susikonstravo ir vežimas, ir aptvaras. Taip pat pavyko sukonstruoti ir arklio traukiamą vežimą. Tiesiog pradedame konstruoti nuo akivaizdžių sujungimų vis artėjant prie paslėptos konstrukcijos dalies, vėliau sugalvojame kaip sudėlioti likusias dalis panaudojus tik atliekamus  rinkinio elementus. Kaip sakoma – genialumas paprastume. 21

Nepaisant visų neigiamų emocijų patirtų dėl nesąžiningo pardavėjo likau patenkintas. Pasirodo pilnai rinkinio komplektacijai man truko tik kelių vežimo elementų, tam tikrų įrankių, arklio bei figūrėlių – vos nepamiršau, dar liko susirasti išskirtinį skydą. Galima žinoma buvo šiek tiek ir sutaupyti, bet tam sugaiščiau daugiau laiko, o šiaip kartu su siuntimu rinkinys man apsiėjo palyginus nedaug – 30 €. Bet norint pasimokyti iš mano klaidų, visad prašykite pardavėjo rinkinio nuotraukų – gal būt taip pastebėsite trukumus, gal būt pats pardavėjas pamatys savo klaidas, o gal ir aplamai sandoris neįvyks.

23