76112 Batmobile

Tikriausiai kiekvienas iš mūsų turi tam tikrą Lego wish list, kuris vis pasipildo naujais rinkiniais ir detalėmis, taip pat ten galėtumėme atrasti ir mūsų vaikystės svajonių, kurių parduotuvėje jau nebesurasi, tačiau šiandien ne apie tai. Kai kuriuos rinkinius įsigyjame netikėtai, nieko neplanuojant, vidinio balso vedami arba tiesiog pasielgiame neapgalvotai. Būtent taip mano rankose atsidūrė šis “nuostabusis” rinkinys. Iš esmės norėjau jį išbandyti… tad važiuojam!

1

Pradžioje kaip ir visuomet pradėkime nuo pagrindinės rinkinio informacijos: rinkinio numeris bei pavadinimas – 76112 / App-Controlled Batmobile, laidos metai – 2018, elementų skaičius – 316, žmogelių kiekis – 1, bendras rinkinio svoris – 773 g, dėžutės išmatavimai – 354 x 191 x 91 mm, RMK – 119,99 €. Kaip ir visad galime palyginti kainas su kitomis vakarų ES šalimis apsilankę S@H svetainėje, pvz Vokietijoje šis žaisliukas kainuotu 99,99 €, o antrinėje rinkoje patraukliausia kaina ~ 75 €. Tad visad galime pasirinkti iš kur pirkti. Kadangi tai buvo impulsinis pirkinys – visko apmąstyti nespėjau 😀

Gal būt vertėtu šiek tiek palaukti, kokių stambesnių nuolaidų, gal būt reikėjo užsisakyti iš užsienio, bet kaip sakoma – šaukštai po pietų. Kaip anksčiau minėjau, rinkinį įsigijau su mintimi patestuoti, apžvelgti, šiek tiek pažaisti. Ne taip seniai vienoje FB grupėje mačiau žmonių nuogąstavimus, kad valdančioji programėlė veikia toli gražu ne visuose išmaniuosiuose įrenginiuose – tokių Lego rinkinių vis daugėja. Pradžioje buvo Education programėlės, vėliau pasirodęs Boost rinkinys, dabar šis… Bet viskas iš eilės mielieji.

2

Kurį laiką modeliuoju robotus iš WeDo rinkinių, ten naudojami panašūs motorai bei valdančios smegenėlės (hub) kaip ir šiame rinkinyje. Tikriausiai spėjate prie ko vedu, galima sakyti tai buvo sportinis susidomėjimas. Tiesiog norėjau išsiaiškinti ar šių rinkinių moduliai yra tarpusavyje suderinami 🙂 Taip pat norėjau pasitikslinti kokiomis kitomis priemonėmis galima valdyti šį žvėrį – o taip, aš suradau. Rinkinio komplektacijoje beje nerasime nei maitinimo šaltinio (baterijų) nei valdančiojo įrenginio – nes akivaizdu, rinkinys būtu neįperkamas. Pagal gamintoją, šis modelis valdomas jūsų išmaniojo telefono pagalba. Bet kaip pasirodo yra ir kitokių galimybių užkurti šios pabaisos širdį.

6

Instrukcijų bukletas nėra išskirtinis, nebent savo forma, kiek primenantis Lego Ideas rinkinių bukletus. Kaip ir anksčiau, rinkinio instrukcijas galima parsisiųsti iš oficialios Lego svetainės. Kaip kam, o man labiau patinka dėlioti naudojantis popierinį variantą, bet kiek žmonių, tiek ir nuomonių.

8

O štai ir mūsų herojai, t.y. kaltininkai. Tikriausiai teko ir jums susidurti su nauju valdančiuoju el. paketu. Nesu tikras, bet yra didelė tikimybė, kad senus valdiklius pakeis būtent šie įrenginiai su Bluetooth technologija. Iš vienos pusės technologijos nestovi vietoje ir tai yra gerai, iš kitos pusės atsiranda tam tikrų trūkumų. Visų pirma norėčiau paminėti, kad prie išmaniojo bloko jungiasi tik du įrenginiai, šiuo atvejų motorai. Maitinami jie 6 x AAA baterijomis, kas nėra pigu, nebent naudojate talpias pakraunamas baterijas. Gal būt ateityje pasirodys pakraunami blokai, kaip buvo su WeDo 2.0 rinkiniu. Taip pat atsiranda spragu pajungiant (pririšant) kelis išmaniuosius blokus prie vieno pultelio, kurio šiame rinkinyje kažkodėl nėra 😀 Įsivaizduokite išskirtinį juodą su Batman’o logotipu pultelį… mmm… būtu tikrai awesome, bet deja 😀

9

Rinkinyje pasirodo buvo dar 3 maišeliai su įvairiausios paskirties elementais. Kadangi pekeliai buvo sunumeruoti dėliojimo eigą niekas netrikdė. Kiekvieną kartą, kai tenka surinkti vienokią ar kitokią Batman’o mūšio mašiną prisimenu animacinio filmo veikėjo žodžius: aš dėlioju vien iš juodos, na gal būt kartais ir iš tamsiai tamsiai pilkos spalvos… O čia bam!! staigmena!! Žinot, pasitaiko net ryškiai rožinės spalvos detalės 😀 Vieną dieną parašysiu autoriams laišką, paminkit mano žodžius.

14

Sėdi toks ramus, dėlioji ir džiaugiesi, kad Batman’as nemato viso šio siaubo. Žinoma išorinės detalės puikiai atspindi niūrias DC visatos spalvas, bet vidus… vien emocijos žinokit. Aš kaip ir nesiskundžiu, tiesiog galvojant į priekį, sunku bus surinkti kitokį modelį, nes dalis elementų bus tiesiog nesuderinama… Be spalvingumo atkreipiau dėmesį ir į visą modelio išvaizdą iš dizaino pusės. Tai labiau primena bjaurųjį ančiuką lyginant su kitomis herojaus mašinomis.

18

Pirmojo testo rezultatas teigiamas. Pasirodo, modelį galima valdyti ne tik programėlės pagalba, tad nebūtina turėti naujesnį išmanųjį telefoną. Šiam testui buvo naudojamas pultelis iš 60197 rinkinio. Šiek tiek pamaigius sujungimo mygtukus kiek pultelyje, tiek mašinoje jie vis dėl to rado vienas kitą ir prasidėjo linksmybės. Iš esmės sveikintinas TLG ryžtas kurti valdančias programėles įvairiems modeliams, bet reiktu nepamiršti ir paprastų fanų, juk ne kiekvienas iš mūsų gali sau leisti įsigyti naujesnį išmanųjį įrenginį. Būtent dėl šios priežasties parduotuvių lentynose vis pastebim Boost robotų rinkinį. Rinkiniai iš esmės yra faini, tik norint juos visokeriopai išbandyti reikalinga papildoma įranga 🙁

40

Antro testo rezultatas irgi teigiamas. Šiame paveikslėlyje matote tam tikrą valdymo programą naudojant WeDo 2.0 programinę įrangą, kuri yra nemokama. Ją galite parsisiųsti iš Google Play svetainės savo mobiliems įrenginiams arba iš MS Store jeigu naudojate Windows 10 OS. Pradžioje susidūriau su tam tikrais kiblumais – motorams pritrūko maitinimo, dėl to jie veikė su pertraukomis arba netolygiai, baterijų pakeitimas šią problemą ištaisė. Dabar pasinaudoję WeDo 2.0 išmaniuoju bloku galėsime programuoti mūsų bolidą. Tačiau reiktu patikslinti, rinkinyje esantis išmanusis blokas neatpažįstamas šios programinės įrangos, tad papildomai teks įsigyti WeDo 2.0 Hub, kurio kainos antrinėje rinkoje prasideda nuo 50 € + siuntimo išlaidos.

21

Dabar grįžkime prie rinkinio dizaino – yra toks neužbaigtumo jausmas. Pasididinus nuotrauką gale galime matyti kaip kiša motorų laidai. Didžiąją jų dalį paslepia atlenkiamas dangtis, bet su savo paskirtimi šis elementas galutinai nesusitvarko, nes pro šonų bei viršutinės dalies angas pralįs net žmogeliukas.

24

Nuėmus priekinius purvasaugius galime pastebėti neestetiškus tarpus tarp priekinio stiklo ir apatinės kabinos dalies. Vėl gi, pasididinus nuotrauką arba užmetus akį į mūsų Flickr galeriją tą puikiai pastebėsite. Kabiną dengiantis stiklas laikosi vien ant dviejų taškelių iš priekio ir poros išsikišimų iš galo. Taip tikriausiai padaryta su mintimi paprastai pašalinti stiklinį gaubtą. Bet prošvaisas galima buvo ir užpildyti.

30

Pradžioje niekaip negalėjau suprasti dizainerių sprendimą sukurti tokį trumpą Batmobilį, tačiau viskas paaiškėjo nagrinėjant programėlės valdymo ypatybes. Programėlė irgi yra nemokama, su ja susipažinti galite Google Play svetainėje. Pasirodo, vienoje valdymo paskyroje galima aktyvinti turbo įsibėgėjimo funkciją, kai mašinos priekiniai ratai pakimba ore – išties įspūdingas vaizdas. Kitos bolido funkcijos nėra tokios vaizdžios. Kadangi mašina valdoma dvejais motorais ji be sunkumų įveikia įvairiausius posūkius, taip pat gali pasigirti ir vikrumu bei greitu įsibėgėjimu. Man labiau patiktu, jei visi mobilios aplikacijos garsai sklistu iš automobilio kabinos arba motorų sekcijos, bet vėlgi deja 😀

36

O štai ir bolido pilotas, narsusis bei ekscentriškas DC visatos herojus, tamsusis raitelis, visų blogiukų košmaras bei turtuolis Bruce Wayne arba trumpai – Batman. Reiktu prisipažinti, rinkinį pirkau būtent dėl žmogelio 😀 Juokai juokais, bet kai kurie kolekcionieriai būtent taip ir daro – nusiperka reikiamą rinkinį, iškrapšto žmogelius ir parduoda visą likusį rinkinį, gal ir man metas taip verstis? Antrinėje rinkoje ES šalyse už šią figūrėlę teks pakloti mažiausiai 13 € + siuntimo išlaidos. Prie to paties galime paskaičiuoti ir elektronikos paketo įkainius: išmanusis blokas ~ 15 € ir du motorai po ~ 20 €. Kartais vis dėl to paprasčiau įsigyti atskirą elementą. Žmogelis yra šių metų naujiena ir kol kas aptinkamas tik šiame rinkinyje. Figūrėlė šarvais papuošta kiek iš priekio, tiek ir iš galo. Apsiaustas yra iš minkšto audinio, tad pasodinus pilotą į kabiną jo numauti nebūtina. Taip pat figūrėlė turi dvi veido išraiškas – viena rimta, kita įtūžusi. Puikus kolekcijos papildymas.

Detalią rinkinio informaciją galite rasti BrickSet svetainėje, o man laikas atsisveikinti.